Archief

Regio keuze

Feit

90% van de inbraken wordt gepleegd door gelegenheidsdieven. Geef ze die gelegenheid niet en bevelig ook uw achterdeuren en ramen volgens de richtlijnen van het Politiekeurmerk Velig Wonen

Waak voor babbeltrucs!

06.16.2016

Voor wie doet u de deur open? 

Momenteel zijn in Limburg weer mensen op pad die door middel van babbeltrucs proberen om burgers op te lichten. Dit zijn bijvoorbeeld (Engelstalige) arbeiders die zeggen dat ze voor een aantrekkelijk tarief uw oprit schoonmaken of asfalteren, maar niet deugdelijk werk leveren of de mondelinge prijsafspraak niet nakomen. U kunt dan geconfronteerd worden met intimiderend gedrag. 

Ben ook alert als u door onbekende personen aan de deur, op straat of in een winkel wordt aangesproken. Dit kan een afleidingstruc zijn om uw portemonee of sieraden afhandig te maken.

Het project Waak voor inbraak is in 2014 gestart met een reeks van voorlichtingsbijeenkomsten over veiligheid bij senioren. Jaarlijks worden ouderen in hun eigen huis opgelicht door mensen met veel verschillende en zeer geloofwaardige verhalen. Uiterst geraffineerd en met een grote fantasie proberen ze het vertrouwen te winnen en praten zich zo naar binnen. Eenmaal in huis maken zij vervolgens sierraden, geld en/of de bankpas buit. Naast de grote emotionele schade is het slachtoffer ook financieel gedupeerd. Veel mensen schamen zich voor wat hen is overkomen. Ze voelen zich dom en durven het niet te vertellen of aangifte te doen.

Samen met de Katholieke Ouderen Bonden (KBO), senioren verenigingen, zorginstellingen en gemeenten en woningbouwvereniging Wonen Limburg organiseert Waak voor inbraak voorlichtingsbijeenkomsten rond het thema babbeltrucs. Het doel van de voorlichting is om mensen alerter en weerbaarder te maken. Wat kunnen burgers zelf doen om hun eigen omgeving veiliger te maken? Tijdens de bijeenkomsten spelen acteurs een aantal smoezen aan de deur. Het gaat om situaties uit de praktijk waarvan senioren aangifte hebben gedaan. Na elke gespeelde casus wordt het publiek gevraagd tips te geven om een dergelijke situatie te voorkomen. Hierna wordt dezelfde situatie nogmaals gespeeld met de verbeteringen. De aanwezigen kunnen hun eigen ervaringen delen en vragen stellen. De politie is aanwezig om preventietips te geven. Het is niet de bedoeling om mensen bang te maken maar juist meer alert.


Wilt u ook een voorlichtingsmiddag over veiligheid voor senioren organiseren, neem dan contact op met Har Timmermans, lid van de werkgroep Waak voor inbraak (0475 - 722239, e-mail [email protected]).
Klik hier voor meer informatie en voor een pdf van een krantenartikel in Dagblad De Limburger.

Site by dim 2010