Inbrekertje

Inbrekers komen via het stopcontact

In de zomerperiode zijn woningen extra kwetsbaar voor inbraken. De bewoners zijn vaak (langere periodes) niet thuis of vanwege de warmte wordt er een raam of bovenlicht opengelaten. Dit jaar waarschuwt burgemeester Luc Winants namens de burgemeesters in de regio Noord-Limburg voor cybercriminelen. Die komen niet bij u binnen via een raam of een geforceerde deur, maar via uw wifi-netwerk of computer.

Onlangs presenteerde de politie de criminaliteitscijfers voor Limburg. In de hele provincie werden in de eerste drie maanden van 2020 al 138 computermisdrijven geregistreerd. Ter vergelijking: in het hele vorige jaar waren er dat 159. Dat gaat dus hard. Onder cybercriminaliteit verstaat de politie hacken van computers, diefstal van computergegevens en het gebruik van ransomware: tegen betaling van losgeld wordt de computer weer vrijgegeven. Maar ook het gebruik van nepprofielen op Facebook, Instagram of WhatsApp om mensen op te lichten valt onder cybercrime.

“Het internet is een fantastisch medium”, zegt burgemeester Winants. “Maar er zitten ook gevaarlijke kanten aan.” Daar willen Winants en zijn collega-burgemeesters uit Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Mook en Middelaar en Peel en Maas voor waarschuwen. Sluit niet alleen ramen en deuren als je op vakantie gaat, maar barricadeer ook de ingang naar je computer en je wifi-netwerk. Speciale aandacht vragen de burgemeesters voor het ‘internet of things’, allerlei apparaten die met het internet verbonden zijn. Zodat je vanaf het zwembad op je vakantieadres de zonwering thuis kunt bedienen. Harstikke handig allemaal, maar dikwijls is de beveiliging van die apparaten krakkemikkig.

De komende weken en maanden waarschuwt ‘Waak voor inbraak’ voor cybercrime en geeft goede tips om digitale inbrekers te weren.
Meer informatie over cybercrime en hoe je dit kunt voorkomen  https://www.politie.nl/themas/cybercrime.html